ΚΕΡΚΥΡΑ: Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ: Η κατάχρηση…φέρνει λειψυδρία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΚΕΡΚΥΡΑ: Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ: Η κατάχρηση…φέρνει λειψυδρία

Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ: Η κατάχρηση…φέρνει λειψυδρίαΗ αδυναμία ελέγχου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, η κατάχρηση κατανάλωσης νερού και η ανεπάρκεια υποδομών είναι οι κύριες αίτιες των προβλημάτων ύδρευσης που αντιμετωπίζει ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες η Κέρκυρα.
Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρισης ύδρευσης Αλ. Φαϊτά:«Η ΔΕΥΑΚ κάνει ο, τι μπορεί με τα μέσα και το προσωπικό, που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τα οποία ωστόσο είναι χρόνια και δεν λύνονται ως δια μαγείας, αφού οι μόνιμες λύσεις απαιτούν χρόνο και χρήμα».Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε στα πρόσφατα προβλήματα ενημερώνοντας ότι στη Λευκίμμη, η βλάβη αποκαταστάθηκε, στους Καστελλάνους Μέσης εντοπίστηκε και δρομολογείται η αποκατάστασή της, στο Βιρό κάποια προβλήματα είναι τεχνικής φύσεως και αποκαθίστανται. Ειδικότερα για τη  Δ.Ε. Αγ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι η λύση που θα περιορίσει το πρόβλημα είναι να γίνει μια καινούργια γεώτρηση αλλά απαιτείται χρόνος μέχρι τη λειτουργία της. Προς το παρόν η ΔΕΥΑΚ θα κάνει προσπάθεια περιορισμού της σπατάλης του νερού και ήδη χθες αφαιρέθηκαν μερικά  από τα 18 ντους που υπάρχουν στην παραλία.
 Πρέπει να βοηθούν & οι καταναλωτές
Ωστόσο ο Αλ. Φαϊτάς τόνισε ότι ιδιαίτερα στους θερινούς μήνες απαιτείται και από την πλευρά των καταναλωτών η λελογισμένη χρήση του νερού. Ο ίδιος παρέθεσε παραδείγματα άσκοπης χρήσης νερού σε αρκετές περιοχές του νησιού, που επιβαρύνουν την κατάσταση. Όπως η περίπτωση εκείνου, που πότιζε τις ελιές του, ή το γεγονός ότι σε παραλία της ΔΕ Αγ. Γεωργίου, που έχει πρόβλημα με το νερό, λειτουργούσαν 18 ντους. Αναφέρθηκε ακόμα και σε περιπτώσεις τουριστικών περιοχών, που τουριστικοί επιχειρηματίες προτιμούν να γεμίσουν τις δεξαμενές των ξενοδοχείων τους, αδιαφορώντας εάν με την ενέργειά τους αυτή «αφυδατώνουν» την κοινότητά τους. Σε όλα αυτά, εάν προστεθεί και η ανεπάρκεια υποδομών, τότε συμπληρώνεται το παζλ των προβλημάτων ύδρευσης, που αντιμετωπίζει στις μέρες μας η Κέρκυρα. Ωστόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν παραλείπει να τονίσει ότι «αξίζει τον κόπο να γίνει σύγκριση με άλλες νησιωτικές –τουριστικές περιοχές και να εκτιμηθεί η προσπάθεια, που καταβάλλει η ΔΕΥΑΚ».
Στόχος ο έλεγχος των διαρροών
Εις ό,τι αφορά στα δίκτυα ύδρευσης, είναι γνωστό ότι οι απώλειες νερού σε διάφορα τμήματα, πεπαλαιωμένων ιδίως δικτύων, αντιστοιχούν πολλές φορές σε ένα σημαντικό ποσοστό της μεταφερόμενης παροχής. Στην Κέρκυρα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν εφαρμόζεται προληπτική σάρωση των δικτύων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ποσοστό απωλειών νερού περίπου 50%, όταν σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό απωλειών δεν υπερβαίνει το 15-20%. Στην Κέρκυρα κατ΄εκτίμηση η κατανάλωση νερού (γιατί μόνο στην πόλη είναι μετρήσιμη) προσεγγίζει τα 12 εκ κυβικά το χρόνο και από αυτά τα μισά «φεύγουν τσάμπα», δηλαδή δεν τιμολογείται η κατανάλωση τους. Είτε γιατί δεν λειτουργούν τα υδρόμετρα, είτε γιατί «τα κλέβουν» από το δίκτυο για αρδεύσεις, για γέμισμα δεξαμενών κ.α. Να σημειωθεί ότι σήμερα στο νησί για 105 χιλ μόνιμους κάτοικους, οι οποίοι το καλοκαίρι διπλασιάζονται λειτουργούν 81 χιλ υδρόμετρα. Άμεσος στόχος της ΔΕΥΑΚ η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εντοπισμού και ελέγχου διαρροών του δικτύου ύδρευσης.
Με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
Για το συγκεκριμένο έργο έχει υποβάλλει από πέρυσι πρόταση για χρηματοδότηση με 1,7 εκ € από το ΕΣΠΑ και περιμένει την αξιολόγηση της, προκειμένου να προχωρήσει στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ανάδοχο, που θα αναλάβει το έργο. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΥΑΚ με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αρχικά θα ανατεθεί σε τοπογράφους η καταγραφή των θέσεων, που λειτουργούν τα υδρόμετρα σε όλο το νησί. ¨
Όταν συμβεί αυτό τότε θα είναι εύκολο για τη ΔΕΥΑΚ να εντοπίζει με GPS τις βλάβες, τις διαρροές και να έχει τον έλεγχο της κατανάλωσης του νερού, που είναι μείζονος σημασίας για τον περιορισμό των προβλημάτων. Το χρονοδιάγραμμα, που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου της καταγραφής προσδιορίζεται σε 2,5 με 3 χρόνια. kerkyrasimera.gr