Liberation κατά Μακρόν: Συμπεριφέρεται όπως ο Δίας, «συγκεντρωτική» η προεδρία του - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Liberation κατά Μακρόν: Συμπεριφέρεται όπως ο Δίας, «συγκεντρωτική» η προεδρία του


Liberation κατά Μακρόν: Συμπεριφέρεται όπως ο Δίας, «συγκεντρωτική» η προεδρία τουΟ Γάλλος πρόεδρος σπάει την παράδοση και θα μιλήσει ενώπιον βουλευτών και γερουσιαστών χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός εθνικός λόγος

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν να καλέσει σε συνεδρίαση το Κογκρέσο, τους βουλευτές, δηλαδή, και τους γερουσιαστές, προκειμένου να τους αναπτύξει τους στόχους μετασχηματισμού της γαλλικής κοινωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος συγκαλεί μια τέτοια συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός εθνικός λόγος όπως συνέβη την τελευταία φορά που αυτό συνέβη από τον Φρανσουά Ολάντ δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι.

Ο Μακρόν αξιοποιεί τη διάταξη που ενσωματώθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2008 επί προεδρίας Σαρκοζί και η οποία δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, χωρίς όμως να ακολουθήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 18, μετά την ομιλία του προέδρου και εφ' όσον ο ίδιος αποχωρήσει από την αίθουσα, εν τη απουσία του, μπορεί να γίνει συζήτηση και να πάρουν τον λόγο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ή και βουλευτές.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων το εξώφυλλο της Liberation στο οποίο ο Εμμανουέλ Μακρόν απεικονίζεται ως Διας στον Όλυμπο. «Ο ΜανουΔίας στις Βερσαλίες. Η πρώτη πράξη μιας συγκεντρωτικής προεδρίας» γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα.



Σημειώνεται ότι η πολιτική παράδοση στη Γαλλία θέλει την αρχή της κοινοβουλευτικής θητείας να σηματοδοτείται από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού μόνο που η ομιλία του Εντουάρ Φιλίπ είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, μια ημέρα, δηλαδή, μετά την ομιλία Μακρόν.

«Το αποτόλμησε!», γράφει η εφημερίδα Le Parisien, «πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ύβρη (...) τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού του (...) καιρός να κατέβει από τον Όλυμπο...» υπογραμμίζει.