Ατυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα -Ψηφίζουν και στην Ελλάδα [εικόνες] - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ατυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα -Ψηφίζουν και στην Ελλάδα [εικόνες]

Ατυπο δημοψήφισμα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα -Ψηφίζουν και στην Ελλάδα [εικόνες]Οι Βενεζολάνοι που ζουν στην Ελλάδα ψηφίζουν σήμερα για το άτυπο δημοψήφισμα που οργανώνει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, με το ερώτημα αν εγκρίνουν την αλλαγή του Συντάγματος που προωθεί ο Μαδούρο.
Το δημοψήφισμα, με τίτλο «Ο λαός αποφασίζει», πραγματοποιείται με πρωτοβουλία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, και σε αυτό έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλοι οι Βενεζολάνοι πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Στη Βενεζουέλα έχουν στηθεί 14.310 εκλογικά κέντρα και άλλα 612 εκλογικά κέντρα σε 82 χώρες του κόσμου.
Στην Ελλάδα έχουν στηθεί δυο κάλπες. Μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα η κάλπη στήθηκε στο See you Café στην οδό Κονδυλάκη 1 στην Αγία Παρασκευή, ενώ στη Θεσσαλονίκη στο S&C Company στην οδό Αλεξανδρείας 13.
«Η ψηφοφορία θα καταγράψει ένα πριν και ένα μετά σε αυτόν τον αγώνα για την ανάκτηση της Δημοκρατίας στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Χούλιο Μπόρχες και πρόσθεσε: «Το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Μαδούρο με την προωθούμενη αλλαγή του Συντάγματος είναι ότι η χώρα την απορρίπτει και κανένας σε διεθνές επίπεδο δεν την αναγνωρίζει».
Αλλαγή του Συντάγματος από τον Μαδούρο
Στη Βενεζουέλα οι νεκροί στο πλαίσιο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχουν ξεπεράσει τους 100. Ο Νικολάς Μαδούρο επανέλαβε πως δεν παραιτείται, ενώ προανήγγειλε φυλάκιση της Γενικής Εισαγγελέως της χώρας, Λουίζα Ορτέγα Ντίας, επειδή δεν συντάσσεται με τις αποφάσεις της κυβέρνησης του. Το άτυπο δημοψήφισμα πραγματοποιείται δυο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία που έχει προκηρύξει ο Νικολάς Μαδούρο για την αλλαγή του Συντάγματος στη Βενεζουέλα. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία, που θα γίνει την Κυριακή 30 Ιουλίου, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι πολίτες της χώρας, αλλά μόνον εκπρόσωποι από παραγωγικούς τομείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαδούρο. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα έχει υπερ εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά οριστικά πλέον την νόμιμη Βουλή της χώρας. Όπως υποστηρίζουν στο iefimerida στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, «στο νέο Σύνταγμα προβλέπεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση εθνικών εκλογών και περιφερειακών εκλογών για όσο διάστημα θα ασκεί εξουσία η Συντακτική Εθνοσυνέλευση». Η αντιπολίτευση αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν καταγγείλει ως «πραξικόπημα» την επιχειρούμενη αλλαγή του Συντάγματος για την επιβολή μιας σκληρής δικτατορίας από το καθεστώς Μαδούρο.
Ξένοι παρατηρητές στη Βενεζουέλα
Παρ’ ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο αυτό το δημοψήφισμα, ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί δίνουν μεγάλη σημασία στην διεξαγωγή του και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει. Μάλιστα στο Καράκας βρίσκονται ήδη ως παρατηρητές της διαδικασίας πέντε πρώην πρόεδροι λατινοαμερικάνικων χωρών, οι: Βισέντε Φοξ (Μεξικό), Χόρχε Κιρόγα (Βολιβία), Ανδρές Παστράνα (Κολομβία) και Λάουρα Τσιντσίγια και Μιγέλ Άνχελ Ροδρίγες (Κόστα Ρίκα). Ο ΟΗΕ ζήτησε από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο να μη παρεμποδίσει τη διαδικασία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών.
Τις τελευταίες ώρες πάντως, έχουν καταγραφεί αρκετές επιθέσεις υποστηρικτών του Μαδούρο σε στόχους της αντιπολίτευσης και σε στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ πολίτες κατήγγειλαν αστυνομικούς ότι τους έσπασαν τα αυτοκίνητα τους επειδή θεώρησαν ότι θα συμμετείχαν στο δημοψήφισμα. Ήδη από το Σάββατο σε πολλές περιοχές στη Βενεζουέλα είναι έντονη η παρουσία του στρατού στους δρόμους. Στο δημοψήφισμα αναμένεται να ψηφίσουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, τους οποίους η κυβέρνηση σε αρκετές περιπτώσεις έχει απειλήσει με απόλυση αν δεν στηρίζουν το καθεστώς.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής της Βενεζουέλας, κ. Λουίς Φλορίδο, αναμένεται να ψηφίσουν 9 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα και περίπου 1 εκατομμύριο στο εξωτερικό.
Τρία ερωτήματα στο δημοψήφισμα
Στο άτυπο δημοψήφισμα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε τρία ερωτήματα.
1. Απορρίπτετε την δημιουργία Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που προωθεί ο Νικολάς Μαδούρο, χωρίς πρώτα να έχει πάρει την έγκριση από τον λαό της Βενεζουέλας;
2. Καλείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις να στηρίξουν το Σύνταγμα του 1999 και να υποστηρίξουν τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου;
3. Εγκρίνετε να γίνουν εκλογές και να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Οι Βενεζολάνοι στην Ελλάδα
Στην ψηφοφορία που πραγματοποιείται στην Ελλάδα δεν εμπλέκεται η πρεσβεία της Βενεζουέλας, καθώς η εντολή από την κυβέρνηση του Μαδούρο είναι οι πρεσβείες σε καμία περίπτωση να μη δώσουν επίσημο χαρακτήρα στην εκλογική διαδικασία και να μη διευκολύνουν τους διοργανωτές.
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, κ. Φαρίντ Φερνάντες, πρόσφατα σε μήνυμα του στο twitter είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να διατηρεί συχνές επαφές με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαρίντ Φερνάντες είναι ο πρέσβης που απέλυσε τις 3 γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις από τον προηγούμενο πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες.
Σε ανακοίνωση τους η κοινότητα των Βενεζολάνων στην Ελλάδα, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, δηλώνουν πως το άτυπο δημοψήφισμα γίνεται «με σκοπό να ναυαγήσει η αυθάδης μεροληψία του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου. Θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενήλικοι πολίτες που θα επιδείξουν ένα έγγραφο όπου θα διαφαίνεται η βενεζουελάνικη εθνικότητα (διαβατήριο ή ταυτότητα) και μπροστά στην ανικανότητα των βενεζουελάνικων πρεσβειών που αποφεύγουν τις διπλωματικές υποχρεώσεις τους απαγορεύοντας στους πολίτες την ανανέωση των προσωπικών τους εγγράφων, θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και αν τα έγγραφα αυτά έχουν λήξει».
Στην Ελλάδα οι κάλπες άνοιξαν στις 8μιση το πρωί και θα κλείσουν στις 4 το μεσημέρι. Τα πρώτα αποτελέσματα του άτυπου δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθούν από την αντιπολίτευση περίπου στη 1 τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (6 το απόγευμα ώρα Βενεζουέλας). iefimerida.gr