Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους έως και σε 100 δόσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους έως και σε 100 δόσεις

Ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους έως και σε 100 δόσεις - Κεντρική Εικόνα/VideoΤο νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών σε έως και 100 δόσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως ακολούθως: με απαλλαγή κατά 100% εάν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 50%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.

Οι δόσεις θα είναι έως 100 κατ’ ανώτατο όριο, θα είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Με τις επίμαχες διατάξεις ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης, όπως η εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, η χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, η αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, η παραγραφή οφειλών κ.λπ..

Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων, το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει πως η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Τέλος, προβλέπεται ότι, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, οι ισχύουσες ειδικές διατάξεις αναφορικά με την παράταση προθεσμιών ή την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Παράλληλα, άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει πως τα βοηθήματα που παρέχονται από τους Δήμους σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους αυτών και πολύτεκνους για την αντιμετώπιση έκτακτων και σοβαρών αναγκών θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η συγκεκριμένη διάταξη επιχειρεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα των αποδιδόμενων ποσών των εν λόγω χρηματικών βοηθημάτων, τα οποία δίδονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σοβαρής και έκτακτης ανάγκης, προς κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των δικαιούχων. Καθίσταται σαφές, ότι δικαιούχοι των βοηθημάτων είναι οικονομικά αδύναμοι πολίτες και πολύτεκνοι οι οποίοι διατελούν σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση.

«Η με οποίονδήποτε τρόπο έμμεση μείωση των χορηγηθέντων ποσών ή και τυχόν εις ολόκληρο παρακράτησή τους, από αιτίες που ρητά αναφέρονται στην προτεινόμενη διάταξη, ακυρώνει το σκοπό του νομοθέτη που τα προέβλεψε», σημειώνεται σχετικά. insider.gr