Μόνιμη παραμονή στη Βρετανία για τους ευρωπαίους κατοίκους πρόσφερε η Μέι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Μόνιμη παραμονή στη Βρετανία για τους ευρωπαίους κατοίκους πρόσφερε η Μέι

AP Photo/Virginia MayoΚαταληκτική ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία οι ευρωπαίοι πολίτες για να έχουν εγγυημένα τα δικαιώματά τους θα πρέπει να οριστεί μία μέρα μεταξύ της 29ης Μαρτίου 2017 και της 29ης Μαρτίου του 2019.
Τη μόνιμη παραμονή των περίπου 3,2 εκατομμυρίων ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας στη χώρα και μετά από το Brexit με εξασφάλιση των ίδιων δικαιωμάτων με αυτά που απολαμβάνουν και οι βρετανοί πολίτες, πρόσφερε στους ευρωπαίους ηγέτες η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας προέβη σε αυτή τη «δίκαιη και σοβαρή προσφορά», όπως η ίδια τη χαρακτήρισε, κατά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Η κ. Μέι είπε ότι ως καταληκτική ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία οι ευρωπαίοι πολίτες για να έχουν εγγυημένα τα δικαιώματά τους θα πρέπει να οριστεί μία ημέρα μεταξύ της 29ης Μαρτίου 2017, όταν δηλαδή η κυβέρνηση ενεργοποίησε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας και της ημέρας υλοποίησης του Brexit, δηλαδή θεωρητικά της 29ης Μαρτίου 2019.

Οι πολίτες αυτοί θα υπάγονται υπό το νέο καθεστώς των «εγκατεστημένων» πολιτών (settled status), δηλαδή των πολιτών με κατοχυρωμένο το δικαίωμα μόνιμης διαμονής.

Για όσους θα έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία πριν από την καταληκτική ημερομηνία αλλά χωρίς να έχουν συμπληρώσει πέντε έτη συνεχούς διαμονής στη χώρα, που αποτελεί σήμερα όρο για την απόκτηση άδειας μόνιμης διαμονής, η βρετανική πρόταση προβλέπει ότι θα τους επιτραπεί η παραμονή ώστε να συμπληρώσουν αν το επιθυμούν την πενταετία που θα επιτρέψει τελικά τη μόνιμη διαμονή τους.

Στη βρετανική πρόταση προβλέπεται επίσης διετής περίοδος χάριτος για όσους θα έχουν φτάσει στη Βρετανία μετά από την καταληκτική ημερομηνία και δε θα δικαιούνται μόνιμη διαμονή.

Η κ. Μέι πρόσθεσε ότι δε θέλει «να διαλύσει οικογένειες», σε μία σαφή ένδειξη ότι σύζυγοι και παιδιά Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας που ζουν στις χώρες τους θα μπορούν να εγκατασταθούν στο μέλλον επί βρετανικού εδάφους. skai.gr