Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣΜπορεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της μέχρι την Πέμπτη, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν «βουνά» σε κάποιες περιοχές, ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες.
Σε κάποιες περιοχές τα σκουπίδια μπορεί να είναι πολλά, αλλά σε άλλες η κατάσταση είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα με τους κάδους να έχουν αδειάσει.
Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» εξηγεί τους λόγους που σε κάποιους δήμους οι κάδοι σκουπιδιών είναι άδειοι παρουσιάζοντας τέσσερις λόγους:
  1. Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό
  2. Την κατάληψη στα αμαξοστάσια αποφάσισε η ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά την εφαρμόζει σε κάθε δήμο το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι έχουν δύο ή και περισσότερα σωματεία, ενώβ κάποια σωματεία ανοίγουν το αμαξοστάσιο για κάποιες ώρες ή απέχουν από την κατάληψη ολοσχερώς.
  3. Στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού. Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση.
  4. Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Για παράδειγμα, εάν έχει φροντίσει να διαθέτει χώρους και πολλά μεγάλα κοντέινερ για να αποθηκεύει προσωρινά τα απορρίμματα, καταφέρνει να κρατά τους δρόμους καθαρούς ακόμη και αν είναι πυκνοκατοικημένη όπως το Περιστέρι. Το ίδιο επιτυγχάνει εάν έχει τρόπο να συνεννοείται με το τοπικό σωματείο ώστε η κατάληψη να είναι «υποτονική». iefimerida.gr