Νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ για τη Δυτική Αττική: Follow the money - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ για τη Δυτική Αττική: Follow the money

neo-sxedio-tis-elas-gia-ti-dutiki-attiki-follow-the-moneyΣχέδιο… «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) της ΕΛ.ΑΣ για τον περιορισμό της εγκληματικότητας στο Μενίδι. Το νέο επιχειρησιακό της Αστυνομίας στοχεύει στην αποκοπή των πηγών προέλευσης του άφθονου μαύρου χρήματος. Επιδίωξη τα απανωτά χτυπήματα στα οργανωμένα κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών, προκειμένου να περιοριστεί η τροφοδοσία τους με ναρκωτικές ουσίες και κατά συνέπεια μείωση του πακτωλού των κερδών εκατομμυρίων που αλλοτριώνουν συνειδήσεις και μεγεθύνουν την ανοχή στο φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έστω και αργά έγινε αντιληπτό το «κενό» της ΕΛ.ΑΣ. στις περιοχές αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «μήτρα» του εγκλήματος όλης της Αττικής.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκπονήθηκε, έστω και μετά το θάνατο ενός μικρού παιδιού, το αναθεωρημένο σχέδιο αστυνόμευσης στη Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο Μενίδι, στον Ασπρόπυργο, στη Φυλή και στα Μέγαρα θα περιπολούν καθημερινά 120 αστυνομικοί. Θα ακολουθούν εβδομαδιαίες αστυνομικές επιχειρήσεις τροχαίας, αστυνόμευσης και πάταξης της μικροεγκληματικότητας. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα, που ανήκουν σε Ρομά, είναι ανασφάλιστα, οι οδηγοί δεν έχουν άδειες οδήγησης με τους δρόμους να γεμίζουν με ανήλικα που οδηγούν οχήματα.

Ανά 15 ημέρες θα γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις υπηρεσιών Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα, ληστείες). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες).  Σε αυτό τον αριθμό θα προστεθούν και 160 αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ και 15 περιπολικά που επίσης θα περιπολούν τη περιοχή. Οι εντολές που έχουν δοθεί είναι περισσότερες στοχευμένες συλλήψεις βάση του πληροφοριακού δικτύου που πρέπει να ενδυναμωθεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τοσκας σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του real υποστήριξε:

«Είναι πολύ προβληματική περιοχή, η πιο προβληματική περιοχή που έχουμε στην Ελλάδα από πλευράς εγκληματικότητας και παραβατικότητας, κυρίως λόγω των ναρκωτικών και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Έχουμε κάνει προσπάθειες, οι αστυνομικοί να μπαίνουν στις περιοχές. Δεν έμπαιναν καθόλου. Έμπαιναν τα περιπολικά και έφευγαν πετροβολημένα και σπασμένα. Λοιπόν τώρα μπαίνουν τα περιπολικά, μπαίνουν οι αστυνομικοί, γίνονται πολύ μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όποιος πει ότι εκεί έχει γίνει μια περιοχή σαν όλη την υπόλοιπη Αθήνα θα πει ψέματα».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για διάλυση υπηρεσιών και δημιουργία γκέτο, ενώ επισημαίνει:

«Ήταν το θλιβερό αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης κρατικής αδιαφορίας που δημιουργούσε και δημιουργεί γκέτο, γνωστά σε όλους. Δεν ‘κομίζουμε δε Γλαύκα ες Αθήνας’, αν υπενθυμίσουμε ότι η αποδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών είχε επισημανθεί εκ μέρους μας πολύ πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση, η οποία ήρθε τελικά για να δώσει τη χαριστική βολή στις ήδη διαλυμένες υπηρεσίες».