Στο «τραπέζι» η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Στο «τραπέζι» η συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στις Βρυξέλλες μία βδομάδα πριν από το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ παράλληλα κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κομισιόν κλιμακώνουν τις πιέσεις προς τους δανειστές για μια προχωρημένη συμφωνία σε σχέση με την πρόταση που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα στην προηγούμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου.
Την αισιοδοξία πυροδότησε χθες και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Εurogroup Τόμας Βίζερ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ανέβασε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου στο 95%, δηλαδή εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά χωρίς να συμμετέχει στη χρηματοδότηση. Πάντως, η κυβέρνηση προχωρεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων με την κατάθεση σειράς τροπολογιών χθες το βράδυ, διαδικασία που θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης.
Λίγη ώρα αργότερα, από τις Βρυξέλλες αυτή τη φορά, ο αντιπρόεδρος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους, ενώ δημοσιονομικά έχει πετύχει υπεραπόδοση. «Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και συνεπώς θα πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης» είπε, προσθέτοντας ότι η «παράταση της αβεβαιότητας δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης, πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση» επανέλαβε.
Για το χρέος ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι αρμόδιοι να αποφασίσουν τα μέτρα είναι οι δανειστές, ωστόσο τόνισε ότι είναι σημαντικό να κλείσει συνολικά το ελληνικό ζήτημα ώστε να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά.
Τζέρι Ράις: Στόχος το πλήρες πρόγραμμα
Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε και χθες ότι «πρωταρχικός στόχος του ΔΝΤ είναι να υπάρξει ένα πλήρες πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνση του χρέους, ώστε το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πλήρες πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Και ενώ η έννοια του «πλήρους προγράμματος» σημαίνει ότι θα υπάρξει και χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της Ελλάδας από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί τελικώς η εναλλακτική λύση της «διαδικασίας έγκρισης επί της αρχής». Αυτό συνεπάγεται συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση. Χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ράις ως «πιθανή επιλογή», με τη διευκρίνιση όμως ότι αυτή θα ενεργοποιηθεί αν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποδειχθεί αδύνατον να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος.

Το ζήτημα του χρέους και της τελικής διατύπωσης το χειρίζεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με όλους τους εμπλεκόμενους.

Με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ράις, το εναλλακτικό σενάριο της συμμετοχής του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση έχει εφαρμοστεί σε 19 περιπτώσεις στο παρελθόν. Επρόκειτο για περιπτώσεις που αν και είχε επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα έπρεπε να εφαρμοστούν, δεν υπήρξε συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου.
H διαδικασία «έγκρισης επί της αρχής», που αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Ράις τη δεύτερη καλύτερη επιλογή, θα πρέπει και αυτή να περάσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, ενώ «τα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα εξεταστούν με την Ελλάδα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που χρήζει εξέτασης είναι η διάρκεια που θα μπορούσε να έχει αυτό το πρόγραμμα.
Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο να ισχύσει η δεύτερη εναλλακτική λύση δεν αποτελεί «διέξοδο από την ελάφρυνση του χρέους».
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου.
Πάντως, ο κ. Ράις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πλήρη συμφωνία. «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση και ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει πρόοδος, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. naftemporiki.gr