Αιματοχυσία στην Καμπούλ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αιματοχυσία στην Καμπούλ

Σκηνές Αποκάλυψης στο διπλωματικό προάστιο της Καμπούλ, μετά τη γιγάντια έκρηξη βυτιοφόρου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες, ενώ διπλωματικές αποστολές υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν, που ελέγχουν το 40% της χώρας, ότι δεν ευθύνονται, οι υποψίες βαρύνουν το ISIS. Σελ. 9ΚΑΜΠΟΥΛ. Γιγάντια έκρηξη συγκλόνισε χθες το πρωί το διπλωματικό προάστιο της αφγανικής πρωτεύουσας, κοστίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 90 ανθρώπων και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Μετά την ανακοίνωση των Ταλιμπάν, που ελέγχουν το 40% της χώρας, ότι δεν ευθύνονται, οι υποψίες βαρύνουν το ISIS.

Η έκρηξη παγιδευμένου βυτιοφόρου έγινε αισθητή ως σεισμός σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ στο σημείο, κοντά στην πλατεία Ζανμπάκ της περιοχής Ουαζίρ Ακμπαρ Χαν, άνοιξε κρατήρας βάθους πέντε μέτρων. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΝΑΤΟ, το βυτιοφόρο προσπάθησε να εισέλθει στην καρδιά της άτυπης «πράσινης ζώνης» της Καμπούλ, αλλά εμποδίστηκε από τους φρουρούς.

Ετσι, η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση από τα γραφεία του ΝΑΤΟ, την πρεσβεία των ΗΠΑ, το προεδρικό μέγαρο και το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά πολύ κοντά στην πρεσβεία της Γερμανίας, η οποία υπέστη ζημιές που καθιστούν για την ώρα αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της.

«Εχω δει πολλές επιθέσεις, έχω μεταφέρει τραυματίες από πολλές εκρήξεις, αλλά ποτέ δεν είδα αυτά που αντίκρισα σήμερα το πρωί», είπε ο οδηγός ασθενοφόρου Αλέφ Αχμαντζάι. «Παντού φωτιές και τόσοι άνθρωποι σε κρίσιμη κατάσταση».

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν πολίτες που βρίσκονταν στα οχήματά τους και στα κοντινά κτίρια, αλλά και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που φρουρούσαν την περιοχή.

«Ακόμη και τον ιερό μήνα του Ραμαζανίου, τον μήνα της καλοσύνης, της ευλογίας και της προσευχής, δεν σταματούν να σκοτώνουν αθώους», είπε ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκάνι. Το Αφγανιστάν ήταν ήδη ασταθές εξαιτίας της πολυετούς σύγκρουσης ανάμεσα στις υποστηριζόμενες από τη Δύση κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν, ενώ η είσοδος του ISIS περιπλέκει την εξίσωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τη δύναμη 8.500 Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται τώρα στο Αφγανιστάν με περίπου 5.000 άνδρες.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα», είπε ο Αφγανός βουλευτής και αναλυτής Νασρουλάχ Σαντεκιζαντά. «Αν αυτή η τάση εξακολουθήσει, οι Αφγανοί θα χάσουν κάθε εμπιστοσύνη στους ξένους που έχουν έρθει στο Αφγανιστάν ως φίλοι».

Μετά την έκρηξη, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις απελάσεις προς το Αφγανιστάν. Οι απελάσεις αυτές έχουν προξενήσει σημαντικές αντιδράσεις, λόγω των κινδύνων που καραδοκούν στη χώρα. Χθες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν σε επαγγελματική σχολή της Νυρεμβέργης, προκειμένου να οδηγήσουν 20χρονο Αφγανό σε κέντρο κράτησης ενόψει απέλασης. Ακολούθησε αυθόρμητη μαζική αντίδραση, καθώς περίπου 300 συμμαθητές του προσπαθούσαν επί ώρες να εμποδίσουν την αναχώρησή του. Τα επεισόδια έληξαν με χρήση χημικών, συλλήψεις και τραυματισμό τριών αστυνομικών. kathimerini.gr