Βρετανία: Μέι και Κόρμπιν διασταύρωσαν (χωριστά) τα ξίφη τους - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Βρετανία: Μέι και Κόρμπιν διασταύρωσαν (χωριστά) τα ξίφη τους

Βρετανία: Μέι και Κόρμπιν διασταύρωσαν (χωριστά) τα ξίφη τουςΠρωτότυπο ήταν το τηλεοπτικό ντιμπέιτ της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αφού δεν βρέθηκαν απέναντι ο ένας από τον άλλο: υπήρξαν δύο ξεχωριστές τηλεοπτικές συνδέσεις, όπου οι δύο πολιτικοί απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, παρουσία ζωντανού (κυριολεκτικά) κοινού.

Αφού έριξαν το νόμισμα, ξεκίνησε πρώτος ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ρωτήθηκε για τις πολιτικές του στο θέμα της φορολογίας: «Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών» διαπίστωσε, ρωτώντας τον ψηφοφόρο που ήταν απότομος μαζί του, αν είναι ευτυχισμένος που τα παιδιά του πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά ή κάνουν μάθημα σε ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες.

Σε άλλη ερώτηση για το αν θα βάλει πλαφόν στους μετανάστες που μπαίνουν στη Βρετανία, απάντησε ότι δεν θα αυξηθούν, αλλά δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

«Εγώ δεν θα σας δώσω ένα νούμερο. Αυτά τα κάνει η πρωθυπουργός στην τρίτη της προεκλογική εκστρατεία και δεν πέφτει ποτέ μέσα» συνέχισε.

Το κοινό τον χειροκρότησε όταν δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιτρέψει σε εταιρείες να φέρνουν μαζικά στη χώρα ξένους εργαζόμενους με χαμηλά ημερομίσθια.

Για το Brexit ρωτήθηκε από ανθρώπους που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι «οφείλουμε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα του δημοψηφίσματος».

Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «δικτάτορας» να επιβάλει όλες του τις θέσεις στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών. Η ερώτηση ήρθε όταν αρκετοί αναρωτήθηκαν για το γεγονός ότι γνωστές και πάγιες πολιτικές του κόμματος δεν υπάρχουν στο μανιφέστο.

«Γιατί δεν υπάρχει η κατάργηση της μοναρχίας;» ρώτησε κάποιος. Και ο Κόρμπιν απάντησε: «Δεν υπάρχει, γιατί δεν θα την καταργήσουμε». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είχε μια πολύ ωραία συζήτηση με την βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

Ρωτήθηκε και για τα πυρηνικά, αν θα «πατούσε» ένα ανάλογο κουμπί: αρνήθηκε να απαντήσει σε υποθετικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι πρέπει κανείς να γνωρίζει όλα τα δεδομένα.

Ρωτήθηκε επίσης και για παλαιότερες δηλώσεις σε σειρά θεμάτων, όπως το γεγονός ότι είχε χαρακτηρίσει τραγωδία την εξόντωση του Μπιν Λάντεν. Απάντησε, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Η Τερέζα Μέι πέρασε επίσης μια δύσκολη βραδιά, αφού ήταν πολλά τα ερωτήματα για τις κοινωνικές πολιτικές, ειδικά για την πρόθεσή της να μπει ανώτατο όριο χρηματοδότησης σε αυτές.

Διευκρίνισε ότι αυτό δεν υπάρχει στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών, διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το όριο.

Προειδοποίησε πάντως ότι χωρίς μεταρρύθμιση, το κοινωνικό κράτος θα καταρρεύσει.

Σε ερώτηση για το αν οι εύποροι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από το επίδομα θέρμανσης, η ίδια απάντησε αρνητικά, και ας είναι γραμμένο στο μανιφέστο του κόμματος.

Ρωτήθηκε ασφαλώς και για τη στάση της στο Brexit και για το κατά πόσο άλλαξε γνώμη, δεδομένου ότι στήριξε το Remain. Απάντησε αντίστροφα: «Μπορούμε να κάνουμε το Brexit ένα success story».

Κλήθηκε να εξηγήσει γιατί τελικά οδήγησε τη χώρα σε πρόωρη κάλπη, ενώ επανειλημμένα το είχε αποκλείσει. «Το έκανα γιατί τα αντίπαλα κόμματα προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια στη διαδικασία των διαδικασιών Brexit».

Σε άλλη ερώτηση για το αν το Λονδίνο θα πληρώσει το λογαριασμό εξόδου που ζητούν οι Βρυξέλλες, απάντησε αρνητικά. Όπως και ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Όσο για τη μετανάστευση και την αποτυχία να πετύχει τους στόχους που η ίδια θέτει (κάτω από 100 χιλιάδες), η Μέι απάντησε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που «τρέχει» διαρκώς, επομένως δεν είναι όσο απλό φαίνεται.

Η γενική αποτίμηση: Η Μέι προσπάθησε να κινηθεί στο μοτίβο που έχει θέσει η προεκλογική εκστρατεία των Συντηρητικών για στιβαρή ηγεσία εν όψει Βrexit, αλλά και στα ζητήματα της ασφάλειας που έχουν αποκτήσει ιδιαίτερο βάρος.

Άλλωστε, το κόμμα δέχεται πυρά για τις περικοπές στα σώματα ασφαλείας, γεγονός που εξηγεί -για πολλούς- τις αποτυχίες στην τρομοκρατία.

Ο Κόρμπιν προέβαλε την εικόνα της «ήρεμης δύναμης», της ψύχραιμης και ειλικρινούς εναλλακτικής. Σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε. Το αναγνώρισε και ο Νάιτζελ Φάρατζ...

Στις δημοσκοπήσεις, οι Συντηρητικοί διατηρούν σαφές προβάδισμα με την «ψαλίδα» άλλοτε να ανοίγει και άλλοτε να κλείνει κάπως. Η Μέι -όπως έδειξε δημοσκόπηση της Κυριακής, προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αλλά και στην ικανότητά της να χειριστεί το Brexit, την οικονομία και την ασφάλεια.

Αντίθετα, ο Κόρμπιν προηγείται σημαντικά σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).