Ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του Μάντσεστερ στιγμές πριν χτυπήσει - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ντοκουμέντο: Ο μακελάρης του Μάντσεστερ στιγμές πριν χτυπήσει

Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του Σαμάν Αμπέντι, ο οποίος απεικονίζεται ελάχιστα λεπτά πριν αιματοκυλίσει τον συναυλιακό χώρο του Manchester Arena μετά το τέλος της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, την περασμένη Δευτέρα.


Οι αρχές κάνουν τώρα έκκληση προς το κοινό να καταθέσει περισσότερες πληροφορίες για τον δράστη, αναγνωρίζοντας τον από τις φωτογραφίες αυτές.
Στις εικόνες βλέπουμε τον ισλαμιστή δολοφόνο λίγα λεπτά προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά σκορπώντας τον θάνατο, έξω από τον συναυλιακό χώρο, την ώρα που έβγαιναν κυρίως ανήλικα παιδιά και γονείς τους.
Ο δράστης καταγράφεται να φορά ένα μαύρο τζάκετ, καπέλο και έχει στην πλάτη ένα σακίδιο backpack. Οι φωτογραφίες είναι από τον ανελκυστήρα που οδηγεί στα εκδοτήρια του Manchester Arena, όπου και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ ζητά περισσότερες πληροφορίες από ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν δει τον Αμπέντι, και συνεργούς του. Στα καρέ έχουν σβηστεί τα πρόσωπα ανθρώπων που βρίσκονταν δίπλα στον δολοφόνο για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε, πρόκειται ενδεχομένως για μερικά από τα 22 θύματα που έχασαν τη ζωή τους.

Σε βίντεο που πρόβαλε το Sky News βλέπουμε άλλωστε τον Αμπεντί να βγάζει τα σκουπίδια του έξω από το σπίτι του στο Μάντσεστερ, λίγες ημέρες πριν τη βομβιστική επίθεση. Όλα τα πλάνα δόθηκαν στη δημοσιότητα προς αλίευση πληροφοριών για τον μακελάρη, καθώς ακόμη αναζητούνται πιθανοί συνεργοί του.
Όπως αναφέρει η Telegraph, οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο σπίτι του Σαλμάν Αμπέντι βρήκαν ένα εργοστάσιο κατασκευής βομβών με μεγάλο απόθεμα χημικών και άλλων συστατικών.
Οι βρετανικές αρχές θεωρούν τώρα ότι ο 22χρονος κατασκεύασε μόνος του τη βόμβα, μετά από την εκπαίδευσή του στη Λιβύη, απ’ όπου επέστρεψε στο Μάντσεστερ αφού πέρασε από την Κωνσταντινούπολη και το Ντίσελντορφ.
Φέρεται να έκανε τη μίξη των εκρηκτικών υλών στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο και την τελική συναρμολόγηση της βόμβας σε διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει στο κεντρικό Μάντσεστερ λίγες ώρες πριν από την επίθεση του στο Manchester Arena.
 
Σύμφωνα με κατάθεση της μητέρας του στις αρχές της Λιβύης όπου ζει, ο γιος της της είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα ζητώντας της να τον συγχωρέσει.
Οι αρχές διατυπώνουν ανησυχίες ότι ίσως ο Αμπέντι πρόλαβε να κατασκευάσει και δεύτερη βόμβα που ενδεχομένως να βρίσκεται στα χέρια συνεργών του. Συνολικά έχουν συλληφθεί, κρατούνται και ανακρίνονται μέχρι τώρα 11 άτομα για την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας.

Αποσύρεται ο στρατός από τους δρόμους

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε πάντως ότι οι ένοπλοι στρατιώτες θα αποσυρθούν από τους δρόμους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του τηλεοπτικού δικτύου Sky News.
Η απόσυρση των στρατιωτών θα ακολουθήσει την μετάπτωση που επιπέδου ασφάλειας σε "σοβαρό" από "κρίσιμο" που είχε αναβαθμιστεί μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ.
Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται μετά την ουσιαστική αστυνομική δραστηριότητα που καταγράφηκε κατά το τελευταίο 24ωρο στην Βρετανία, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στην χώρα. news247.gr