Πλήρως αυτόνομα γίνονται τα Tesla - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Πλήρως αυτόνομα γίνονται τα Tesla

Πλήρως αυτόνομα γίνονται τα TeslaΌλα τα οχήματα Tesla «από εδώ και στο εξής» θα κατασκευάζονται με τρόπο ώστε να προσφέρουν πλήρη αυτονομία – συμπεριλαμβανομένου του Model 3 – ανακοίνωσε ο Έλον Μασκ, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου της εταιρείας.

«Όλα τα οχήματα που κατασκευάζουμε συνοδεύονται από hardware επιπέδου 5 και την δυνατότητα πλήρους αυτόνομης οδήγησης», δήλωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Tesla. H εν λόγω τεχνολογία μάλιστα, αναμένεται σύντομα «να έχουν πλήρη αυτονομία από το Λος Άντζελες μέχρι τη Νέα Υόρκη».

Υπερυπολογιστής με… ρόδες

Σύμφωνα με την εταιρεία τα Model S και X τα οποία θα διαθέτουν το νέο hardware «βρίσκονται ήδη στη γραμμή παραγωγής». Το νέο βελτιωμένο σύστημα θα βασίζεται σε οκτώ κάμερες με οπτικό πεδίο 360 μοιρών, γύρω από το όχημα, και εμβέλεια που θα φτάνει τα 250 μέτρα. Θα συνοδεύεται ακόμα, από 12 βελτιωμένους αισθητήρες υπερήχων για την αποτελεσματική ανίχνευση τόσο σκληρών, όσο και μαλακών αντικειμένων, όπως επίσης και από ένα εμπρόσθιο ραντάρ ικανό να «βλέπει» μέσα από βροχή, ομίχλη, σκόνη και άλλα φυσικά εμπόδια ορατότητας.

Τα νέα «έξυπνα» οχήματα της Tesla θα είναι εξοπλισμένα με ένα on-board σύστημα του τεχνολογικού κολοσσού Nvidia, ο οποίος κατά τον Μασκ, θα εκτελεί περί τα «12 τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο, θα πρόκειται δηλαδή για ένα αυτοκίνητο με ενσωματωμένο υπερυπολογιστή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα νέα, βελτιωμένα οχήματα θα κουβαλούν 40 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ από τα προηγούμενα μοντέλα και θα χρησιμοποιούν ένα καινοτόμο λογισμικό που θα σχηματίζει ένα νευρωνικό δίκτυο για την επεξεργασία της όρασης και της ανίχνευσης αντικειμένων και εμποδίων καθοδόν. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε και το νέο βίντεο που ανέβασε η Tesla στην ιστοσελίδα της, όπου το όχημα κινείται μόνο του χωρίς να χρειάζεται την παρέμβαση του οδηγού.

Οδήγηση στον «αυτόματο πιλότο»

Η αρχική παρουσίαση προοριζόταν για την προηγούμενη Δευτέρα, ωστόσο καθηστέρησε μερικές μέρες πιθανότατα εξαιτίας της πρόσφατης ανακοίνωσης των γερμανικών αρχών περί παραπλανητικής χρήσης του όρου «Autopilot» από την αμερικανική εταιρεία, από τη στιγμή που στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης.

Η Tesla υποστηρίζει πάντως ότι η ανανεωμένη έκδοση 8.0 του αυτόματου πιλότου της, θα χρησιμοποιεί ενισχυμένη επεξεργασία των σημάτων που θα καταγράφει και σε συνδυασμό με το ραντάρ θα μπορεί να δημιουργεί μια καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο θα κινείται το όχημα κάθε φορά. Το σύστημα θα είναι ακόμα ικανό να επιλέγει εξόδους σε αυτοκινητοδρόμους, σε περίπτωση ενεργοποίησης του φλας.

Η εταιρεία προβλέπει ότι η αμέσως επόμενη έκδοση του Autopilot (8.1) θα επικοινωνεί με το σύστημα GPS με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να γνωρίζει την έξοδο που θα πρέπει να πάρει κάθε φορά, ενώ βελτιώσεις πρόκειται να γίνουν και ως προς την δυνατότητα αλλαγής λωρίδας.