Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους σοσιαλιστές στο Παρίσι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας από τους σοσιαλιστές στο Παρίσι



Χωρίς τον Ματέο Ρέντσι, λόγω του φονικού σεισμού στην Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο της "La Celle Saint - Cloud" στα περίχωρα του Παρισιού η συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Παρά την απουσία του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Άνγκελα Μέρκελ όλη την ατζέντα που αφορά το brexit στο νησί Βεντοτένε τη Ιταλίας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το απόγευμα στο Παρίσι συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο Ευρωπαϊκών υποθέσεων του γραφείου του Τάκη Παυλόπουλο.
Πέρα από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε συζητήσεις των σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία προσκαλείται ως παρατηρητής ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αντικείμενο του πρωινού ραντεβού σήμερα στην Γαλλία  είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Εκτός από την εκτενή συζήτηση που θα γίνει για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες, ενιαίες θέσεις, σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στο επίπεδο των δημοσιονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός είναι η εξαίρεση μιας σειράς δαπανών από το έλλειμμα του κράτους, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει επίσης το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Είναι γεγονος πως ο πρωθυπουργός επιδιώκει με ακόμα μεγαλύτερη "ένταση" την οικοδόμηση συμμαχιών, βλέποντας την "κινητικότητα" που υπάρχει αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Για αυτό, άλλωστε σημαντικές θεωρούνται και οι κατ΄ιδίαν επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι το απόγευμα που θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Το πεδίο της οικονομίας, το προσφυγικό, το brexit και η τρομοκρατία έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Γηραία Ήπειρο. Με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ατζέντας ο επιχειρεί ένα άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας βλέποντας πως το έδαφος και οι συνθήκες είναι πολύ πιο "ώριμες" και ευνοϊκές στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό της χώρας.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Πρόεδρος του ΕΣΚ Τζιάνι Πιτέλα.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως αυτής της συνάντησης θα ακολουθήσει το ραντεβού των ηγετών του νότου στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου εκεί θα βρεθούν, εκτός απρόοπτου, επικεφαλής κρατών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους (Ραχόι, Αναστασιάδης, Ρέντσι, Ολάντ, Κόστα, Μούσκατ). Ζητούμενο και σε αυτή τη συνάντηση είναι να υπάρξει μια κοινή διακήρυξη των ηγετών που θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την συμπόρευση σε μια σειρά από θέματα.
Η ατζέντα της συνάντησης στο Ζάππειο καθορίζεται μέχρι αυτή την ώρα και εκτός απροόπτου θα περιλαμβάνει το προσφυγικό, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και το brexit.
Είναι κοινό μυστικό πως η ελληνική πλευρά βλέπει πως μια κοινή στάση των μεσογειακών χωρών στο προσφυγικό μπορεί να σημάνει την έναρξη συμμαχιών και σε άλλα πεδία που ενδιαφέρουν άμεσα την χώρα μας. news247.gr